Allt om gäddan

Gäddan är den rovfisk som dominerar i svenska sötvatten. Den är populär bland sportfiskare, men den är inte lätt att fiska i kommersiellt syfte och därför hittas den oftast inte i handeln. Den passar mycket bra som matfisk och populäraste rätterna är paté, kokt med pepparrotssås och ugnsstekt. I övriga Europa anses gäddan vara en exklusiv fisk. I Sverige hittar man den över hela landet förutom i fjällen. Andra ställen där den förekommer är i sötvatten och bräckvatten runt om i Europa, delar av forna Sovjet och i norra Nordamerika.

Rekord med bevis

Det finns många historier om sportfiskare som har fått gäddor på uppåt 20-30 kilo, men alla dessa historier saknar totalt verifikation på att det skulle vara sant. Någon som har bevis för sin fångst är dock en man från Enköping som slog nytt rekord för gädda i Sverige när han drog upp en på drygt 20 kilo. Gäddor över tre kilo bör dock sättas tillbaka i vattnet eftersom de större gäddorna utövar predation och hämmar därmed gäddproduktionen sa att gäddan inte tar överhand i fiskevattnet. På så vis värnar man om mångfalden av fiskarter. En gädda på över tre kilo passar dessutom inte till matfisk.

Hur man fiskar gädda

Den rutinerade fiskaren vet att tekniken med att fiska gädda till störst del är att veta var den håller till. Om man hittar gäddan på en plats, ska man fiska av hela det området och om man ändå inte lyckas fånga den tar man nästa område som har samma djup och som ligger i en vik i samma väderstreck. Anteckna alltid var du har fångat en gädda. Lägg märke till vindriktning, vattentemperatur, bete och fångstdatum. När en gädda har försvunnit från en plats slår det aldrig fel utan det kommer en annan stor gädda och övertar platsen. Proffsen har dessutom förmågan att koncentrera sig totalt på inspinningen av betet.