Fiska – ett fantastiskt fritidsintresse med flera fördelar

Många känner till ordspråket om att det mättar för en dag att ge bort en fisk medan det mättar för alltid att lära någon att fiska. Att fiska har dock långt fler fördelar än att ge mat för dagen. Fiske är ett fascinerande fritidsintresse med några intressanta fakta som följande:

  • På 1600-talet uppfanns fiskehjulet.
  • Det existerar över 30 000 fiskarter.
  • Totalt finns det omkring tre och en halv biljon fiskar.
  • Fisk skulle kvävas om de försökte tugga maten.

Härnäst presenteras sex fördelar med att fiska som visar vilka mentala och fysiska fördelar detta fritidsintresse ger.

6 fördelar med att fiska

1. Bygger styrka. Fiske är en aktivitet som kan kräva plötsliga krafttag och motstånd från fisken. Det kommer att stimulera muskler i axlar, armar, rygg och ben som om det vore ett träningspass. Om man är träningsentusiast är därför fiske ett passande fritidsintresse som både ger avkoppling och träning på samma gång. När du får napp kommer styrkan väl till hands.

2. Främjar umgänge. Fiske är mer än bara ett fritidsintresse. Traditionellt sett brukade äldre generationer ta ut de yngre på en fisketur och lära dem alla moment, som att haka en mask på en krok. Att umgås med nära och kära på detta sätt kan inte vara mer värdefullt då det främjar trygghet och välbefinnande.

3. Gör immunsystemet starkare. Eftersom fiske är en utomhusaktivitet kommer det exponera fiskaren för solljus under flera timmar som räcker för att absorbera tillräckliga mängder D-vitamin. D-vitamin är en essentiell vitamin som förbättrar immunsystemets skydd mot olika sjukdomar.

4. Inger lugn och harmoni. Vad frambringar mer avkoppling än att tillbringa en dag i fridfull natur följt av grillad fisk som du själv fiskat? När du fiskar står du inför en fokuserad uppgift som likt meditation sänker blodtrycket och minskar ångest.

5. Utvecklar självförtroende. I vårt moderna samhälle kan lättillgänglig bekvämlighet och teknik ge oss lite utrymme för att utveckla självförtroende. Om vi går ut i vildmarken för att fiska och gå på jakt får vi möjligheten att utveckla en rad färdigheter, allt från att hantera utrustning och jaktkläder till att köra båt. Inte minst ökar självförtroendet av att se att vi klarar av att skaffa vår mat helt på egen hand.

6. Ger tålamod. I vår omgivning finns ett överflöd av distraktioner, snabb tillfredsställelse och överstimulering. Fiske motverkar dessa tendenser då det kräver tålamod och mentalt fokus på en uppgift som inte alltid ger omedelbar tillfredsställelse.