Fiska när man är sjuk

Att fiska är roligt och det är något man kan göra under i stort sett hela året. Många fiskare ger sig ut på vattnet, eller i alla fall i närheten av det, oavsett hur vädret ser ut eller hur varmt det är ute. För många går det bra och man kan enkelt fortsätta fiska i den takt man vill. För fiskare finns det vissa tider på året och några datum som är mer eller mindre heliga. Det kan bland annat vara premiärer som laxfiske och liknande som lockar. Men så ibland kan man som fiskare plötsligt bli sjuk. Kan man fiska när man är sjuk eller bör man undvika det?

När bör man undvika fiske?

Om man måste gå en bra bit till den plats man fiskar på, och om terrängen inte är den bästa kan det vara klokt att undvika fiske även om man bara är förkyld. Kan man däremot parkera nära, och man bara ska hålla sig på land krävs det att man är lite mer allvarligt sjuk för att det ska vara olämpligt att fiska. Om man känner sig yr eller orkeslös är det dock mycket viktigt att man ser till att vara extra försiktig. Det kan vara dumt att ge sig ut i båt, speciellt om man är ensam. Det kan också vara klokt att se till att man bär en flytväst och inte tar sig till för djupt vatten. Om man råkar ramla i är det inte säkert att man klarar av att simma in till land igen om man inte känner sig helt frisk.

Äta läkemedel och fiska

Är man sjuk eller skadad och äter olika läkemedel kan det vara olämpligt att fiska. Om man ska hämta ut recept på apoteket kan man fråga personalen om det finns en risk för att medicinerna gör en omtöcknad eller liknande. Finns den risken kan det vara bra att undvika fiske tills dess att man vet hur kroppen reagerar på medicinerna.

Bra att tänka på när man ger sig ut

Om man är sjuk men trots allt vill ge sig ut för att fiska är det alltid bra att man tänker på att ta det lite extra lugnt. Man kan försöka se till att få med sig en kompis som vet hur läget ligger till. En annan idé kan vara att man helt enkelt står vid vattenlinjen eller på en kaj istället för att ge sig ut i en båt. Om något då skulle hända är risken inte lika stor att man hamnar i vattnet. Varje år inträffar flera drunkningsolyckor i Sverige och en del av dem sker just för att personer fiskar och inte mår riktigt bra från början av turen.