Fiska med fluga

Flugfiske kanske kan se svårt ut för dem som aldrig har provat, men egentligen kräver det bara lite träning för att fisken ska nappa. De fiskar som en flugfiskare brukar få på sin krok är bland annat harr, öring, röding, lax och regnbåge, men alla fiskar går att fånga med fluga om man använder sig av den rätta tekniken och utrustningen. Flugfiske är en riktigt trevlig och rolig fiskesport som ständigt överraskar vad som hamnar på kroken. Ett tips är att alltid ha solglasögon på sig, för att inte bli bländad.

Har man inte utrustning för flugfiske, går det att köpa begagnat via annonser på nätet. Fiskeutrustning kan visserligen kosta en slant men det uppgår inte till så stora kostnader att man behöver ta ett dyrt banklån för att skaffa den. Det kan ju vara dumt att köpa ny utrustning om man aldrig har fiskat med fluga förr.

Flugfiskets grunder

För att kasta med fluga gäller det att det finns kastvikt på linan och det beror helt enkelt på att själva flugan inte väger speciellt mycket. När det väl är dags att kasta så gäller det att kasta linan fram och tillbaka. Under tiden släpper man ut mer och mer av linan ända tills det går att kasta flugan så att den hamnar på/i vattnet.

Själva tekniken går ut på att se till att flugan hamnar strax framför fisken. När man står i vatten som strömmar gäller det att placera flugan uppströms för att fisken ska hinna få syn på flugan och förhoppningsvis nappa. Ett tips är att gå en eller två lektioner hos en duktig flugfiskare. Det finns till och med kurser i flugfiske där man lär sig binda flugor och lär sig kasttekniken för flugfiske. Det gör att man kommer få lära sig den rätta tekniken från allra första början.

Utrustning

Den utrustning man behöver för att fånga fisk med hjälp av fluga är:

  • Enhandsspö men finns också tvåhandsspö när det kommer till de tyngre klasserna.
  • Rullen bör vara anpassad till viktklass och användas för att bromsa fisken om den får för sig att rusa.
  • Fluglinor finns det många olika sorter av, men kan delas in i två kategorier – flytande eller sjunkande.
  • Tafs är det där man knyter fast flugan i.
  • Flugor går att köpa i butik eller så binder man dem själv.

Flugor

Det finns olika typer av flugor som en fiskare som fiskar med fluga använder sig av för att fånga olika typer av fiskarter.

Några av dessa är:

  • Torrflugor – är de flugor som håller sig flytande på vattnet och ska föreställa insekter som har landat på vattenytan eller liknande.
  • Våtflugor – är de flugor som sjunker ner i vattnet och är för det mesta färgglad, samt är små i storleken
  • Streamer är en fluga som försöker efterlikna småfisk, räka, krabba med mera.