Välj rätt fiskespö

En fiskare har i grunden två redskap till sin hjälp när hen ska håva in fiskarna, och det är betet eller draget och fiskespöt. Spöt är länken mellan fiskaren och fisken, och genom spöt måste hen kunna känna allt som pågår i vattnet. Det är därför mycket viktigt att man väljer rätt spö för rätt typ av fiske, och för den typ av fisk man vill fånga.

När man väljer spö finns det ett flertal faktorer att ta hänsyn till. En av dem är vilken typ av bete eller drag man har tänkt använda, och mer specifikt hur tungt det är. Tyngden på det man sätter på kroken påverkar nämligen om man bör välja ett lätt eller tungt spö. Om man har ett lätt bete och ett tungt spö kan det göra att man inte känner tillräckligt tydligt när det nappar eller rör sig vattnet, medan ett tungt bete på ett för lätt spö kan göra att man riskerar att knäcka spöt. Det gäller därför att göra en avvägning i varje enskilt fall och välja ett lagom tungt spö.

fly-fishing-1149502_960_720Man måste självklart även välja spö utifrån den typ av fiske man har tänkt ägna sig åt. Om man till exempel ska stå och kasta från land behöver man ett lite längre spö för att få lång räckvidd på kastet, och det bör vara ganska styvt för att man ska ha kontroll över kastet. Fiskar man från båt bör man också ha ett relativt styvt spö, men man kan då välja ett lite kortare spö. Detta eftersom de är lättare att hantera, och man inte behöver kasta lika långa kast som på land – man kan ju helt enkelt flytta båten för att hamna där man vill fiska.

Självklart är också priset en faktor för de flesta, och kan för många innebära en begränsning. Det går dock att få spön av bra kvalitet för en mindre summa pengar, ungefär runt tusenlappen. Det går naturligtvis att lägga betydligt mer pengar än så på ett spö, om man har möjlighet och känner sig bekväm med det, men det är värt pengarna först när man verkligen har känt in sig på vilka funktioner och egenskaper man letar efter hos ett fiskespö.

Eftersom man sannolikt lägger ner mycket tid och pengar på sitt val av spö, vill man säkerligen vara rädd om dem, och hantera dem varsamt. När man till exempel ska flytta, och spöna ska transporteras till ens nya hem, gäller det därför att hitta en flyttfirma som är lika försiktig som du själv är med dina dyrgripar. Du kan enkelt hitta en kompetent flyttfirma på flyttfirma.nu som tar väl hand om dina fiskespön.