Att välja rätt fiskebåt

Att fiska är något som många svenskar älskar att göra på sin fritid. Det kan vara både avkopplande och roligt att bege sig ut på sjön och försöka fånga jättarna som gömmer sig under ytan. Vissa väljer att hålla sig på land och fiska därifrån. Men för att få tillgång till en större yta kan det vara bra att ha tillgång till en båt. Men vilken båt ska du då välja?

Den bästa båten beror på vilken typ av fiske du ska göra samt hur stort vattnet är. Om du ska trolla kan det vara bra med en motorbåt. En motorbåt kan även vara bäst ifall du sysslar med spinnfiske, alltså använder ett kastspö. Är sportfiske din favorithobby, till exempel prickskyttefiske eller liknande är det bäst med en mindre båt, en som inte är över 5 meter lång.

Skulle du befinna dig i en mindre sjö rekommenderas det att du väljer en 4-5 meter lång styrpulpetbåt. Gärna en med en tyst fyrtaktsmotor. Om du väljer att fiska på kusten eller i stora sjöar kan det fungera bra med en båt som är minst 6 meter.

Förvaring för båten

En annan sak du måste komma ihåg när du ska köpa båt är var den ska förvaras. Ett tips är att du hyr ett förråd i Västerhaninge, eller i närheten av vattendraget där du ska fiska. Du kan även förvara båten i ditt garage eller ett visst förråd om du har det tillgängligt. Vissa väljer att förvara sin båt vid fiskestugan för att alltid ha den i närheten. Se dock till att du kan låsa in den så den inte kan bli stulen. Att båtar blir stulna är nämligen inte så ovanligt.

Att tänka på

Innan du köper en båt kan det vara bra om du tänker efter ordentligt och gör research. Det kan också vara bra ifall du har en kostnadsbudget där du räknar hur mycket allting kommer kosta. Från försäkringar till drivmedel och förvaringen. Men vid valet av vilken båt du ska köpa bör du tänka på detta:

  • Båten bör vara lättmanövrerad.
  • Det är viktigt att den håller länge, alltså är robust.
  • Har båten ytor du kan kasta från?
  • Har båten förvaring för all utrustning och fisk?

Fiske är ett sätt för många att leva, det har lett till att fiskebåtar har en egen nisch. Här i Sverige är det vanligast med styrpulpetbåtar och mindre båtmodeller fungerar vanligtvis bäst oavsett vilken typ av fiske du gör. Så länge du endast befinner dig på sjöar.