Lyckas med nattfisket

Om du är en av dem som inte testat på nattfisket, bör du verkligen ta dig en tänkare och sedan slänga dig ut och prova. Du kommer öka chanserna att få annan fisk än på dagen, det är i allmänhet väldigt lugnt och rofyllt, men det är även ett riktigt bra fiske på rätt ställe med rätt förutsättningar. Det är på natten som flera av de större fiskarna kommer till grundare vatten för att jaga. Men för att få till ett så bra nattfiske som möjligt finns det några saker för dig att tänka på och rätta dig efter.

Generella tips för nattfisket

Det är viktigt att du tänker på säkerheten när du ska nattfiska. Alltså om du är ute och fiskar med båt bör du verkligen sitta ner i båten. Förutom det är det såklart bra att du har koll på din grejer, alltså alltifrån krokar till övrig utrustning.

Oavsett om du fiskar från land eller är ute med båten är det till en stor fördel för dig om du håller en låg ljudnivå när du fiskar på natten. Varför? Jo det är för att det först och främst knappt är några andra ljud runt omkring, vilket gör att dina klampande steg eller högljudda röst sticker ut och gör fiskarna rädda. Det är även nästan helt spegelblankt på vattnet under natten, vilket gör det ännu tystare. Se till att smyga dig fram om du behöver röra på dig, viska och om du har båt använd gärna elmotor som är mer tystgående.

För att fisket ska bli så lyckosamt som möjligt är det bra om du vet hur djupt det är på olika ställen, eventuellt hur botten ser ut och andra hinder som skulle kunna uppkomma då du inte ser lika bra på natten.

Utrusta dig rätt

Vad gäller utrustning är nästan en förutsättning att du har förberett utrustningen innan, på dagen i ljuset. Du vill inte hålla på och krångla med att knyta knutar eller leta efter rätt utrustning på natten. Det kan då även vara bra att ha med extra färdiga spön ifall någonting händer såsom att linan går av. Då är det skönt att slippa knyta i mörkret. Men om det skulle bli så att du blir tvungen att knyta igen är det skönt om du har med en Pannlampa på fisketuren. Det är även fördelaktigt om du behöver gå längs någon stig, leta rätt på något i båten eller om du bara behöver håva in fisken du får.

Vilka fiskar nappar på natten?

Två av de vanligaste fiskarna som nappar på natten är Gös och Öring. Det är vanligt att de större av de sorterna letar sig till grundare vatten för jakt. Även storgäddan letar sig fram på natten.