Rätt utrustad för fisketuren

Många menar att det bästa fiskevädret är under en regnig höstdag när det inte är allt för varmt ute. Hur många som vill ge sig ut under just de förhållandena är dock lite mer oklart. Kanske nappar det bättre då just för att färre personer ger sig ut för att fiska i sämre väder? Oavsett när man vill ut och fiska är det dock bra att se till att man har rätt utrustning till hands. Det finns inget värre än att stå där och frysa på grund av att man inte har klätt på sig ordentligt.

Kläderna

När det gäller fiskekläder finns det inte så många plagg som är avsedda just för fiskare. Det finns förvisso vadarbyxor och liknande men de är främst tänkta att användas i vattnet. Många väljer därför att köpa jaktkläder för att ha på fisketurerna. De värmer bra och är oftast tillverkade av en kvalitet som verkligen håller. Plaggen är avsedda att användas i naturen och av jägare som rör på sig en del. Det är därför lätt att kunna röra sig i plaggen. En skjorta som sitter åt när man kastar är till exempel inte ett speciellt bra val om man vill kunna fiska länge. Det gäller att man klär sig efter väder. Under morgon och kväll är det i regel svalare än mitt på dagen och om man planerar en dagsutflykt kan det vara bra att klä sig enligt lager på lager-principen. Då kan man enkelt klä av sig ett eller flera lager om man blir för varm. Blir det kyligt klär man helt enkelt på sig igen. Det man inte bör glömma är en bra regnjacka eller regncape. Då kan man fortsätta fiska även om en liten regnskur skulle dra förbi.

Rätt fiskespö

För en fiskare är det också viktigt att välja rätt fiskespö för turen. Det finns spön i flera olika modeller och prisklasser. Vissa av dem passar bäst för fiske i sjöar, andra klarar av större tyngder och är menade för havsfiske. Det kan vara klokt att prova lite olika fiskespön innan man bestämmer sig. Som nybörjare krävs det inte att man har det dyraste spöet på marknaden. Det har mer med teknik att göra. När man vet att det verkligen är fiske man vill hålla på med kan man utöka sitt spösortiment.

Tänk på säkerheten

När man fiskar är man på eller i närheten av vatten. Krokar, knivar och annat vasst förekommer ofta. I varje fiskares utrustning bör det därför finnas en laddad mobiltelefon samt ett kit för första hjälpen. Då kan man ta hand om små skador själv. En annan sak som man inte bör glömma är en flytväst som är anpassad efter fiskarens vikt. Den kan rädda liv även på grunt vatten.