Catch and release, eller fånga och släppa tillbaka, har blivit en allt vanligare metod bland sportfiskare. Det handlar om att njuta av fisket och samtidigt värna om fiskbestånden. Men för att metoden ska vara etisk och verkligen skonsam mot fisken krävs kunskap och rätt hantering.
Varför välja catch and release?
Många sportfiskare fascineras av naturen och kraften i att fånga en fisk. Catch and release är ett sätt att kombinera detta med ett hållbart fiske. Genom att släppa tillbaka fisken bidrar man till att bevara livskraftiga fiskbestånd, särskilt i vatten med högt fisketryck.
Stora, reproduktionsdugliga fiskar är extra viktiga att skydda, då de bidrar mest till kommande generationer. Stora honor producerar stora mängder rom av hög kvalitet, vilket är vitalt för fiskbeståndets fortlevnad. Catch and release handlar ofta om att uppleva spänningen i fisket, snarare än att primärt fånga fisk för konsumtion. Mer information om detta finns hos SFPO.
Fiskens välmående
Även om catch and release i grunden är en bra metod, innebär själva fångsten och hanteringen en stress för fisken. Forskning visar att stress minskar fiskens överlevnadschanser. En etisk approach handlar om att minimera denna stress och risken för skador.
Faktorer som krokning, hanteringstid, luftkontakt, vattentemperatur och återhämtning påverkar fiskens överlevnad. Fiskar är anpassade för att ta upp syre ur vattnet, och längre perioder i luften kan leda till syrebrist och stress. Ju kortare tid fisken är uppe ur vattnet, desto bättre.
Rätt utrustning
Valet av utrustning spelar stor roll. Använd gärna hullösa krokar eller krokar med nedtryckta hullingar. De gör det enklare att kroka av fisken snabbt och minskar risken för skador. En håv med gummerat nät är skonsammare mot fiskens slemskikt än traditionella nät. Slemskiktet är viktigt för att skydda fisken mot infektioner. Ha alltid en avkrokningstång och en kraftavbitare nära till hands. Ibland är det, som Hitta Fiske påpekar, bäst att klippa av kroken istället för att slita och dra.
Hantering och återutsättning
Förbered all utrustning i förväg. Detta minimerar hanteringstiden när du väl fått napp.
Drilla fisken snabbt men bestämt. En utdragen kamp ökar stressen och utmattningen, vilket minskar dess chanser att överleva.
Blöt händerna innan du rör fisken. Torra händer kan skada fiskens skyddande slemskikt. Kroka om möjligt av fisken direkt i vattnet. Använd en avkrokningsmatta om fisken måste upp på land eller i båten. Den ger ett mjukt och fuktigt underlag. Undvik att klämma fisken, och stöd kroppen ordentligt om du lyfter den.
Håll fisken så kort tid som möjligt i luften – varje sekund räknas. Vid återutsättning, håll fisken försiktigt i vattnet med huvudet mot strömmen. Låt den återhämta sig innan du släpper; den ska simma iväg av egen kraft. Undvik “fizzing”, alltså att punktera fiskens simblåsa. Det kan leda till infektioner och andra skador och rekommenderas därför inte, detta varnar My Wild Alberta för.
Forskning om catch and release
Det pågår forskning kring catch and release för att undersöka hur metoden påverkar fiskars beteende, reproduktion och överlevnad. Även om den direkta dödligheten ofta är låg, undersöker man om det finns dolda negativa effekter.
Exempelvis har forskare vid Lunds universitet studerat de långsiktiga effekterna, och vid Linnéuniversitetet undersöks om metoden kan ha långtidseffekter på fiskars fortplantningsförmåga. En studie, omnämnd av Earth.com, visar även att intensivt fisketryck kan leda till att fiskar blir skygga för krokar.
När är catch and release olämpligt?
Under varma sommardagar, när vattentemperaturen är hög, är fiskar extra känsliga. Då kan det vara bättre att helt avstå från fiske, särskilt efter gädda och laxartade fiskar eftersom varmt vatten innehåller mindre syre, vilket ökar stressen.
Vid fiske på stora djup (mer än 10 meter) efter arter med sluten simblåsa, som gös och abborre, ökar risken för skador då deras simblåsa inte hinner anpassa sig till tryckförändringen.
Om du fångar en fisk som är allvarligt skadad, till exempel blöder från gälarna, är det mest humana att avliva den. Länsstyrelsen Södermanland rekommenderar att man inte släpper tillbaka gäddor med bölder, då dessa är smittsamma.
Ett gemensamt ansvar
Catch and release handlar om en vilja att fiska hållbart och respektfullt. Genom att lära oss mer och följa de bästa råden kan vi bidra till att bevara fina fiskevatten. Att se en fisk simma tillbaka ner i djupet är en fantastisk känsla.