Största fiskarna i världen

Om man frågar folk om vilken fisk som är värdens största, får man ofta blåvalen som svar och den är stor, enormt stor. Blåvalen kan bli upp till 30 meter lång och den största registrerade vikten är 173 ton, men man tror att den kan komma upp i en vikt på mer än 181 ton. Såvitt man vet är blåvalen det största djur som någonsin existerat, men största fisk, nej. Förvisso lever blåvalen i havet och ser väldigt “fisklik” ut, men blåvalen andas med lungor och är alltså inte att betrakta som en fisk.

Största fisk är valhajen

mer information om stora fiskar. Så vilken är då den största fisken? Både första och andra platsen i fiskarnas storleksrankning intas av hajar, även om ingen av dem ser hajlik ut och dessutom är totalt ofarliga då båda arterna i huvudsak lever på plankton. Störst är valhajen som lever i tropiska vatten och kan bli upp till mer än 12 meter lång. Det finns historier om valhajar på upp till 18 meter, men det har aldrig kunnat bekräftats. Om du vill uppleva valhaj och simma, snorkla tillsammans med dem skall du bege dig till ön Cebu, en av de Filippinska öarna.

Brugden kommer som god tvåa

Den näst störst fisken är brugden, också det en haj som i huvudsak lever på plankton. Den kan bli upp till 12 meter lång och kan väga mer än 4 ton. Ingen vet exakt, men man tror att ungarna när de föds är cirka 1,6 meter. Brugden uppehåller sig normalt i Stilla Havet samt Barents hav och tidvis längs Norges kust. Det händer då och då att enstaka exemplar söker sig ner till svenska västkusten och även in i Östersjön. Runt nyåret 1960 observerades och fångades en brugd i Stockholms skärgård. Men som sagt valhajen och brugden är planktonätare så de är svåra att fånga, det kanske är lika bra för vem har en båt att härbärgera en sådan fångst?