Fiskeresor till när och fjärran


Vill du fiska lax i Skottland, Marlin i Costa Rica, eller havsöring i Argentina där Rio Gallego är ansedd som en av de bästa havsöringsälvarna i hela världen? Det finns mycket att upptäcka för dig som vill lära känna nya fiskevatten. Har du kunskaper i exempelvis flugfiske går det att tillämpa i många floder och vattendrag runtom på jorden. En av de bästa fiskeupplevelserna kommer du dock att få i på nära håll, då Norge med golfströmmen och en lång kust bjuder på havsfiske i världsklass.


Alternativ
Att fiska i havet är en sport på frammarsch och vid Norges kustlinje, som är längre än ekvatorn, fiskar du bland annat rekordstor torsk, hälleflundra (maj och juni), kolja (främst i mellersta Norge), havskatt, an_evening_fishing_-_by_francis_hannawaykummel, gråsej (finns i maj och juni och fångas med mjukbete) och rödspätta (hittas på hösten). Andra plus är att förstås att vattnet är rent och att det går att fiska året runt genom ishavsfisket. Att fiska i midnattssolen vid Lofoten blir ett minne för livet och i Mars varje år går VM i torskfiske av stapeln just här då fiskesäsongen börjar. Ett annat populärt fiskevatten är vackra Saltstraumen, på svenska Saltströmmen, världens starkaste tidvattenström som förbinder Ytre Saltenfjord med Skerstadfjorden.

Surfcasting
Passa också på att testa en speciell trend inom sportfiske – surfcasting. Denna sport är en typ av spinnfiske, där man använder ett fjädrande spö och ett rev där fiskedraget knyts fast. Sedan är ju spinnrullen naturligtvis det som utmärker sporten. Precis som namnet surfcasting eller beachcasting antyder står du här i vattenbrynet och fångar fisken i surfvågorna – med extra långa spön. Sporten är vanlig i länder som Danmark, Norge och Storbritannien då du först och främst fiskar i saltvatten.

Det finns även gott om möjlighet till sötvattenfiske i Norge, och då framförallt lax, då Norges älvar utgör ett av världens största områden för lekande vildlax. Atlantlaxen vandrar från sötvatten till saltvatten och fisket sker under vandringsperioden. Hemsedal är en av de mest kända älvarna för sötvattensfiske och framförallt öring, men flugfiskare borde ta sig en tur till Glomma. Här skapade Hans van Klinken sin signaturfluga den så kallade Klinkhammer.