Så förbereder du dig för fisketuren


Vad bör du ha med dig när du ska ge dig ut och fiska? Det beror naturligtvis på vilket typ av fiske det handlar om och i vilket klimat du befinner dig. Men rätt utrustning blir turen en mer minnesvärd upplevelse. En grundutrustning kan bestå av spön, spöfodral, rullar, linor och beten för att få upp själva fisken. En fiskeväska, håv, regnkläder, stövlar och vadarbyxor ingår också i det du bör ha med dig, speciellt om du ägnar dig åt flugfiske eller liknande som kräver att du befinner dig länge i vattnet. En trenchcoat herr eller dam kan faktiskt räcka om du fiskar i stan eller inte ger dig långt ut i naturen. Fiskehatt med knottflor är ett tips för mer myggiga förhållanden och naturligtvis bör du ha med dig giltigt fiskekort.

Plats
Att veta vilket fiskevatten det går bra att fiska i ingår också i planeringen. Eftersom varje län, kust och de stora sjöarna i Sverige har olika bestämmelser är det bra att känna till de lokala förhållandena genom att hålla sig uppdaterad 1200px-%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b8_%d0%b2_%d1%8f%d0%bb%d1%82%d1%96om fiskbestånden. Här på Länsstyrelsen Kalmars hemsida kan du exempelvis läsa om de särskilda regler som gäller för just Kalmar läns kust. Fiske med fasta redskap på allmänt vatten kräver länsstyrelsens tillstånd. Minskning av fiskbestånden drabbar heller inte bara yrkesfiskare. Eftersom tillgång på torsk har minskat kraftigt i Östersjön så begränsas även hur mycket en sportfiskare får ta upp, vilket du kan läsa mer om i Fiskejournalen.

Vilken fisk vill jag få upp och hur lång tid kan jag vara ute?
Välj en plats där det finns mycket fisk om du är ute med vänner eller familj och vill få ett ”snabbt resultat” eller en garanterad måltid. En välkänd fiskeplats är Mörrum,i Karlshamns kommun som lockar tusentals besökare varje år. Här kan du nämligen fiska kronlax, med lax och öring upp till 18 kilo. Något för alla då du både kan ta en fiskekurs och ägna dig åt spinn och flugfiske. Fegen mellan Halland och Västra Götaland är också att rekommendera då det finns hela 17 arter i sjön. Perfekt för en familjeutflykt eller för dig som vill variera fisket.