Bygg din egen fiskebrygga

Drömmer du om en egen brygga som du kan fiska ifrån? Ett ställe att dingla med benen från på en solig sommardag och där du kan koppla av med en stunds metande eller spöfiske. En brygga är passande nog ett lagom byggprojekt som inte behöver ta alldeles för mycket tid i anspråk. Ett bryggbygge kräver dessutom inga förkunskaper och du kan enkelt bygga ihop en även om du är nybörjare. Det behöver inte ta mer än någon veckas arbete innan du kan njuta av den lugnande effekten av det rödvita flötets guppande.

Har du koll på regelverket?

När du fixar brygga till fiskare så finns det en del saker att tänka på. Du behöver inget bygglov för en brygga och det finns inga särskilda byggregler så länge du bygger för enskilt bruk. Däremot behöver du kolla upp om du får bygga bryggan där du har tänkt dig. Det bästa är att kontakta din kommun eller länsstyrelse så att du har torrt på fötterna inför ditt bygge. Även om du äger marken och vattenrätten så kan du behöva ansöka om dispens från strandskyddsbestämmelserna. Ibland kan det också finnas förbud mot att bygga på en specifik plats om det påverkar fisk- och fågellivet negativt. När du vet att du får bygga din brygga så är det dags att undersöka vilken typ av brygga som passar din tilltänkta plats bäst.

Vilken typ av brygga ska du bygga?

Vilken typ av brygga du väljer beror dels på vilken bottentyp samt djupet till botten och dels på vatten- och väderförhållandena. Det bästa sättet att snabbt få koll på det är att kika på vilken typ av bryggor som redan är byggda i området. Den billigaste och enklaste bryggan du kan bygga är en flytbrygga, men den kräver ett visst vattendjup och kan även upplevas som lite ostadig om det är blåsigt väder. En pålad brygga är ett traditionellt val och gör minst åverkan på miljön. Den typen av brygga går dock endast att bygga om inte vattnet är för djupt. En stenkista är det mest hållbara alternativet, men är också det som kostar mest. på byggmax hittar du materialet du behöver för att bygga din brygga.